donderdag 17 augustus 2017

Nu in Het Singer Winkeltje! Update van 17 augustus 2017.

Singer naaimachines!  Update van 17 augustus 2017.


Hier vind je de naaimachines die ik heb nagekeken, gecontroleerd op aanwezige condensatoren, schoongemaakt, geoliëd, gesmeerd, electra vernieuwd waar dat nodig was, voetpedaal opnieuw bedraad, rubber dopjes onder de naaimachine vernieuwd, koffer nagekeken, accessoires toegevoegd en tot slot een stukje mee heb genaaid. Of een hele avond, als ik tijd had! Heerlijk om te horen hoe een machientje klinkt, want dat is bij allemaal iets anders. Die naaimachines van 60 jaar of ouder hebben allemaal een eigen geluidje, geur en karakter gekregen. Je hebt snelle en bedachtzamere stikkers. Ook zijn de gebruikssporen steeds anders. Van 'als nieuw', lichte gebruikssporen, charmante slijtage, veel gebruikt (maar geliefd!) tot afgeragd... Natuurlijk probeer ik mooie machientjes in te kopen, maar dat gaat wel vaak van een foto, dus altijd afwachten en spannend! 
Gelukkig zijn juist de veel gebruikte machientjes vaak heerlijk soepel en zo heeft ieder Singertje wel pluspunten.
Heb je interesse in een van deze Singer Featherweight naaimachines mail naar hetsingerwinkeltje@gmail.com en vermeld het serienummer. 
Zodra iemand zegt de machine te willen kopen, reserveer ik en werk ik deze pagina bij. Het is ook mogelijk een optie te nemen, voor het geval iemand er toch van af ziet.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste updates? Kijk dan regelmatig op deze pagina. Of 'like' Het Singer Winkeltje op Facebook (https://www.facebook.com/hetsingerwinkeltje/#). Want daar geef ik altijd een berichtje als er nieuwe naaimachientjes op deze pagina geplaatst zijn! 

*******************************************************************

EH241782 Singer 221 van 28 april 1952.Dit is een zeer mooie Singer Featherweight van de eerste periode met de gestreepte faceplaat. Dat werd toen als zeer modern beschouwd. 

De goudkleurige motieven, die bij dit Singertje heel mooi zijn gebleven, hebben nog het patroon van krulletjes. Dat zal later nog strakker worden, maar dan zijn we een paar jaar verder.

Natuurlijk zijn er kleine krasjes te zien op het blad, gebruikssporen, maar dan moet je echt strijklicht erop hebben. De vorige eigenaresse heeft er heel weinig mee genaaid. Het is een glanzend machientje en zorgvuldig gebruikt en toe aan een nieuw leven met kilometers naaiwerk!De accessoires zijn de spoeltjes, een plooiapparaat, een rolzoomvoetje, rimpelaartje, biaisbandvoetje en een kantjes en bandjes stikker en de originele Engelse handleiding. De moderne open teen voet en 1/4 inchvoet met geleider en adapter ontbreken natuurlijk niet. Ook zijn er twee labeltjes en een olieflesje toegevoegd en niet op de foto: een schroevendraaiersetje voor het onderhoud aan de machine dat je gemakkelijk zelf kan na mijn uitleg!

De koffer is erg mooi, stevig en sluit prima. 
Prijs: €450

*******************************************************************

EF909149 Singer 221 van 19 juli 1950 Gereserveerd.Weer een hele mooi Featherweight en deze keer van 1950. Dat betekent een ouderwetse scrollfaceplaat.Deze bewerkte plaat past mooi bij de goudkleurige motieven en hoort bij deze periode van krullen en versieringen. Terwijl dit toch heel sober is als je het vergelijkt met andere modellen van Singer die bloemen of Egyptische motieven op het blad kregen.Het is altijd een beloning voor het vele werk van schoonmaken en opnieuw bedraden als de stekker in het stopcontact gaat en de machine een mooi geluid geeft en perfecte steekjes maakt!

De schroef waarmee je het vliegwiel in z'n vrij kan zetten om te spoelen, glanst. Net zoals de rest van deze machine. Eigenlijk een beetje sneu dat zo'n machientje weinig gebruikt is, maar daardoor zijn de goudkleurige motieven wel heel erg mooi gebleven. De lak mag je alleen met een doekje met een beetje naaimachine olie oppoetsen, dan blijft je machine mooi en voorkom je slijtage van de lak.De accessoires zijn de rolzoomvoet, verstelbare zoomvoet, rimpelaartje, biaisbandstikker, kantjes en bandjes stikker, watteerder met afstandshouder, 5 spoeltjes, schroevendraaiersetje en het Engelse boekje. Als extra de handleiding voor de kantjes stikker, die is zeker later bijgekocht. En de open teen voet met 1/4 inch voet en adapter ontbreken ook niet, met de labeltjes van Het Singer Winkeltje natuurlijk! Voor de eerste projecten die je maakt met de machine.


Alle spulletjes passen in de bak die bovenin de koffer gaat.
Een hele mooie koffer die ik opgepoetst heb. En er zit een sleuteltje bij. Het touwtje heb ik lang genoeg gemaakt om bij het slotje te kunnen. Maar afsluiten is eigenlijk niet nodig. Met de koffer in een tas kan er echt niets gebeuren en stel dat de koffer op slot zit en je sleuteltjes raakt weg... Dus zie de sleutel als een leuke toevoeging en gebruik hem maar niet.


Prijs: €450 (Gereserveerd RG)


*******************************************************************

ER901481 Singer 222 Red S van 7 september 1960 (Gereserveerd)Een Singer 222 is toch wel iets heel bijzonders! Het is een 221 met een afschuifbaar blad en een verzinkbare transporteur. 


De 222 is ontwikkeld als opvolger van de Singer 221, maar duurder en daardoor kochten veel mensen toch liever de 221. Dus werd ook de 221 in productie gehouden. Van de Singer Featherweight 222 zijn veel minder machientjes verkocht dan van de 221, want ze zijn veel minder lang geproduceerd.Met strijklicht zie je wel wat kleine gebruikssporen, maar als je gewoon kijkt is dit een hele mooie Featherweight.Bij onderstaande foto heb ik de transporteur naar beneden gedaan met het pookje dat boven de badge zit. De transporteur kan nu de stof niet meer verschuiven en dat is nodig voor het vroegere stopwerk (om gaten dicht te naaien in lakens bijvoorbeeld) of nu Free Motion Quilten.
En hier zie je de bijzondere rode S in de badge van deze machine. Het schijnt dat in Amerika heel veel geld voor deze machientjes wordt betaald, maar we zijn hier in het nuchtere Nederland dus zien we het als een variëteit.


Wel vind ik het erg leuk dat deze naaimachine van 1960 is, want dat kom je niet vaak tegen. Er zijn in deze periode 2500 machines gemaakt, terwijl van de 221 wel eens 50.000 per drie maanden van de band rolden.
De grote schroef die je hierboven op het blad vlakbij het plaatje van 222k ziet moet je helemaal losschroeven om het blad van de machine te verwijderen. Dan blijft er een beetje bloot Featherweightje over met een vrije arm. Deze machine is dus ideaal voor broekspijpen, mouwen, kinderkleding en alles waarbij het handig is om een klein werkoppervlak te hebben.
Ik heb vroeger spijkerbroeken ingekort op mijn eigen Singer 222 en aangezien een Featherweight door 12 lagen spijkerstof kan bij het laatste project van de Jeanstas, is het echt een topper!Door de poten aan de zijkant blijft de 222 ook zonder het blad perfect in balans.Nog een plaatje van de andere zijkant met het vliegwiel en de spoelwinder.De accessoires zitten in een rood doosje.
Dit zijn de bijzondere accessoires die origineel bij de 222 horen: de borduurring past alleen in het blad van de 222. De borduurvoet is perfect voor Free Motion Quilten en alleen als extra accessoire bij de 222 gedaan, hoewel hij ook te gebruiken is op de 221.Verder zie je het ritssluitingvoetje, de biaisbandvoet, rolzoomvoet, plooivoet, rimpelvoetje en kantjes en bandjes stikker.Dan de open teen voet en 1/4 inch voet met adapter. 5 spoeltjes, labeltjes, schroevendraaierset (niet op de foto) en de handleiding wordt als pdf bijgeleverd.
De mooie koffer sluit goed en heeft de charmante gebloemde binnenbekleding die je weinig ziet. Er zijn verschillende prints gebruikt in de loop der tijd en deze is wel heel elegant. Je hebt er niets aan, maar het is gewoon mooi!Deze bijzondere Singer 222 Red S is een multifunctionele Featherweight en voor wie dat nodig heeft bijzonder handig door de vrije arm en verzinkbare transporteur.

Prijs: €750    (Gereserveerd BB)

*******************************************************************
EF567065 Singer 221 van 7 november 1949
Gereserveerd!Dit is een charmant gebruikte Singer Featherweight. Een zeer veel gebruikte, mag ik wel weer zeggen. Ze ziet er uit als mijn eigen Marge en zou een zusje kunnen zijn. De randen waar de armen van de vorige eigenaresse over heen hebben gegleden zijn behoorlijk afgesleten. Tot op het blote metaal op sommige plaatsen....Ik heb een zwak voor deze machientjes! Want het betekent dat ze hun werk goed gedaan hebben. Dat ze heel veel gebruikt zijn. En het dus ook erg goed deden. Ze zijn met plezier gebruikt, omdat ze zo soepel zijn. Omdat ze spinnen tijdens het naaien!
De putjes en krasjes van spelden zijn ere-tekenen!Ik snap best dat niet iedereen graag een machine wilt hebben waar de leeftijd aan af te zien is, die misschien wat sleets overkomt. Maar dit zijn geen gewone machientjes van 13 in een dozijn. Dit zijn echte vriendinnen!En dat klinkt misschien een beetje zweverig en wie mij kent weet dat dat wel meevalt, maar deze Featherweights zijn zo betrouwbaar en zo gemakkelijk in het gebruik. Zo stil en soepel. Dat je na een korte wenperiode je helemaal kunt focussen op je naaiwerk. Want de machine doet precies wat je wilt!En juist die krasjes en putjes zijn zo geruststellend. Want als jij een keer uitschiet met je schaar of tegen de lak gaat met je naald, dat maakt helemaal niet uit! Weer een zorg minder!De mooie chromen steeklengteregelaar blinkt je tegemoet!


En hier onderaan zie je nog net het piepkleine lichtknopje.Dit is van oorsprong een machine die 110V gebruikte, dus heb ik er een gloednieuwe omvormer bijgedaan die de Nederlandse 230V omzet naar 110V. Daar merk je verder helemaal niets van en de omvormer past bij je machine in de koffer.De accessoireset is compleet. Het olieflesje moet ik nog vullen zie ik nu!Het originele boekje en de labeltjes van Het Singer Winkeltje, voor je eerste werkstukjes met de machine.5 Spoeltjes, de originele Singer schroevendraaierset en de moderne quiltvoetjes, die met de geleider en de populaire openteen voet, allebei voor 1/4 inch naden.
Dan het Plooiapparaat, de biaisbandvoet, de rolzoomvoet, de verstelbare zoomvoet en vooraan het kleine rimpelvoetje.
De mooie koffer heeft een bak bovenin waar alle losse onderdelen en het voetpedaal precies in passen.

Deze koffer is ook Amerikaans en heeft een lederen handvat en stalen sloten


De sloten zien er prima uit en sluiten uitstekend.Het handvat is van leer en heeft een metalen kern, dat is heel erg stevig.

Kortom, een ideale combinatie van een kleine naaimachine, die stil en soepel is, een schattig koffertje en echt een werkpaardje.

Prijs: €375 (Gereserveerd AO)*******************************************************************
******************************************

Heb je interesse in een van de aangeboden naaimachines? 
Mail me dan op hetsingerwinkeltje@gmail.com.


 

6 opmerkingen:

 1. Het is dat ik er al eentje heb. ...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Margriet de Boer18 april 2016 om 17:12

  Ik heb sinds gister mijn machientje, vanmiddag uitgeprobeerd door een naaietuitje te maken. Hij loopt als een zonnetje, ben er ook zo blij mee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb die van mij al bij verschillende naaiprojecten gebruikt en het naait veel prettiger dan mijn gewone naaimachine.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schrijf je er toch liefdevol over Francis, erg leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Francis!
  Ik ben ook op zoek naar een Singer-met-geschiedenis....
  Heb je er nog in de aanbieding?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag komt er een update, misschien zit er iets voor je bij! Eerst even foto's maken!

   Verwijderen