zondag 16 april 2017

Nu in Het Singer Winkeltje! Update van 16 april 2017.

Singer naaimachines!  Update van 16 april 2017.


Hier vind je de naaimachines die ik heb nagekeken, gecontroleerd op aanwezige condensatoren, schoongemaakt, geoliëd, gesmeerd, electra vernieuwd waar dat nodig was, voetpedaal opnieuw bedraad, rubber dopjes onder de naaimachine vernieuwd, koffer nagekeken, accessoires toegevoegd en tot slot een stukje mee heb genaaid. Of een hele avond, als ik tijd had! Heerlijk om te horen hoe een machientje klinkt, want dat is bij allemaal iets anders. Die naaimachines van 60 jaar of ouder hebben allemaal een eigen geluidje, geur en karakter gekregen. Je hebt snelle en bedachtzamere stikkers. Ook zijn de gebruikssporen steeds anders. Van 'als nieuw', lichte gebruikssporen, charmante slijtage, veel gebruikt (maar geliefd!) tot afgeragd... Natuurlijk probeer ik mooie machientjes in te kopen, maar dat gaat wel vaak van een foto, dus altijd afwachten en spannend! 
Gelukkig zijn juist de veel gebruikte machientjes vaak heerlijk soepel en zo heeft ieder Singertje wel pluspunten.
Heb je interesse in een van deze Singer Featherweight naaimachines mail naar hetsingerwinkeltje@gmail.com en vermeld het serienummer. 
Zodra iemand zegt de machine te willen kopen, reserveer ik en werk ik deze pagina bij. Het is ook mogelijk een optie te nemen, voor het geval iemand er toch van af ziet.
****
*****************************************************************
AM184187 Singer 221 van 10 juni 1955 (gereserveerd)

Deze Singer 221 komt uit het stadje Elizabeth, New Jersey, Amerika. Dat is al te zien aan het serienummer, dat begint met een A.Het is een hele mooie Featherweight, zodat je je afvraagt waarom er weinig mee genaaid is. Want de stofpluizen die ik verwijderd heb, waren misschien wel de enige die er ooit geweest zijn. Zo netjes ziet de machine eruit.In 1955 hadden alle Featherweights een gestreepte faceplaat, moderne strakke motieven op het blad en een steekplaat met handige afstandsstreepjes.Die streepjes maken recht naaien wel gemakkelijk, hoewel ook op een andere manier, met een afstandshouder, dat effect is te bereiken.
Van bovenaf is ook goed te zien hoe de machine de tand des tijds heeft doorstaan. Heel veilig in haar koffertje......

Dat dit een machine uit Amerika is wordt duidelijk als je op de motor en het voetpedaal ziet dat het een 110V machine is. 
Natuurlijk heb ik een gloednieuwe omvormer erbij gepakt en de bijbehorende stekker eraan gezet. Zo merk je er helemaal niets van. 

Omdat de lamp ook vernieuwd moest worden, heb ik er een 110V LED-lamp ingedaan. Ik ben bijna door mijn gewone 110V lampjes heen en koop die ook niet meer in.

De spoelwinder is ook iets anders dan van de Engelse Featherweights (van metaal ipv kunststof). Ik vind die verschillen wel leuk.De Featherweights hebben na 1951 een goudkleurige badge met een zwart randje gekregen. De Amerikaanse hebben wel het kleine lichtknopje, terwijl de Engelse al een schakelaartje op de lamparmatuur hadden. En de witte Featherweights kregen ook weer dit schattige knopje.


De bijbehorende accessoires zitten in een doosje, want de koffer heeft geen bak bovenin, maar een kleine bak aan de zijkant. En het doosje met extra voetjes hoort onderop de bodem van de koffer te liggen.


De biaisbinder heeft een lange snuit om het band te geleiden. De verstelbare zoomvoet, de rimpelvoet, het kleine rimpelaartje en de kantjes en bandjesstikker zijn de vintage voeten.

Ook het olieflesje is origineel. Ik heb er ook een nieuw olieflesje bijgedaan, want mijn flesjes hebben zo'n handig tuitje om te doseren.
Dit doosje is speciaal voor de Singer 221, maar grotere dan de meeste doosjes. Die passen wel in het bakje, maar dat is nooit de bedoeling geweest.

Ik heb er 5 nieuwe spoeltjes bijgedaan, een schroevendraaierset en een 1/4 inch voet, open teen voet met adapter en 2 van mijn nieuwe labels. Deze hebben de Engelse tekst Made with my Featherweight. Voor op de eerste projecten die je maakt met deze machine!


Nog iets waaraan je ziet dat het een Amerikaanse machine is: het boekje. Van ander papier dan het Engelse boekje.


De labels zijn ook los verkrijgbaar!

Zo moeten de spoeltjes in de rand van het bakje zitten en het olieflesje in de klem.Het voetpedaal zit bij deze koffer in een klem in de deksel geschoven. Zie je dat de omvormer er gewoon bij kan! De binnenbekleding van de koffer heeft bloemetjes...En het laatste Amerikaanse detail: de sluitingen zijn van roestvrijstaal in plaats van aluminium.
Bij de koffer zat een sleuteltje dat ik voor de veiligheid aan het handvat heb gebonden. Zo kan je het niet kwijtraken.

Deze Featherweight is weinig gebruikt, compleet en heel mooi. Natuurlijk is het leuk als de nieuwe eigenaresse van 1955 is, maar dat is geen vereiste!

Prijs: €425 (Gereserveerd MV)

************************************************************************* FA219641 Witte Singer Featherweight van 1968/1969 (optie genomen)
De naam die wij haar gaven is 'Eline'.

Deze mooie witte Featherweight is van 1968/1969. Een preciezere datum is niet te geven, want Singer heeft daat geen gegevens meer over.De witte en bolle faceplaat maakt dat deze Featherweights er toch weer anders uitzien dan de zwarte Featherweights.Deze naaimachine is ook bijna niet gebruikt. Weinig tot geen gebruikssporen. Wel een klein pitje op het blad, dat ik met witte lak heb aangetipt. Even een close-up:De witte machientjes hebben weer een klein schakelaartje voor het licht. De bedrading gaat niet met een losse stekker de machine in, maar zit vast aan de machine. De bedrading is deels vervangen en verlengd met een schakelaartje. De condensator is uit het voetpedaal verwijderd.De lamp heeft Singer erop staan met zwarte letters. Verder is er geen versiering met goudkleurige motieven, zoals bij de zwarte Singertjes. Dit is meer zoals de witte plastic naaimachines die de concurrentie aangingen met de degelijke en zware naaimachines. Natuurlijk is het een schattig machientje om te zien!

Voor mij ook altijd spannend om de nieuwe Nederlandse stekker in het stopcontact te steken en de motor te horen lopen. Dan het inrijgen en kijken naar de steekjes. Keurige steekjes!De begeleverde accessoires zijn de originele schroevendraaiers, de biaisbandvoet die alleen bij de witte Featherweights is geleverd, spoeltjes, ritssluitingvoetje, rimpelaartje en verstelbare zoomvoet. Ook de afstandshouder met schroefje, labeltjes van Het Singer Winkeltje en de originele handleiding. Het originele olieflesje is leeg, het nieuwe flesje is gevuld. Niet op de foto's (zie ik nu) maar komt er wel bij: een adaptertje voor het 1/4 inch voetje en open teen voetje.


Het boekje laat de verschillen zien in het voetpedaal en het onderhoud van de machine, als je dat vergelijkt met de zwarte machine. Dit is een moderner voetpedaal.Het koffertje is mooi stevig en duidelijk te zien dat het afgeleid is van een platenkoffertje. Een mooie en complete set voor de liefhebber!

Prijs: €450 (optie voor PR)

*****************************************************************EG351139 Singer 221 Centennial van 
15 februari 1951


Deze Singer Featherweight heeft een pittig verleden. Veel gebruikt, met hier en daar gebruikssporen. Maar daardoor ook heel soepel.


Het is een Centennial. Dat zie je aan de speciale blauw/gele badge. Een scrolfaceplaat heeft niet iedere Centennial meer, maar deze dus wel. Natuurlijk begrijp ik dat iemand een hele mooie Featherweight zou willen. En die verkoop ik ook graag! Maar zelf heb ik Marge, mijn Singertje uit 1935. Met versleten randjes en krasjes van spelden. En die naait ook zo lekker! Doet precies wat ik wil en maakt een zacht geluid. Dat gaat met deze naaimachine ook gebeuren!


Dus nu even foto's van de plekjes, zodat er een goed beeld is.

Het is zo vreemd om alle minpunten te laten zien.... en het valt niet mee om ze te fotograferen! Dat betekent dat je ze in het echt minder ziet dan nu met speciaal strijklicht erop.
Je ziet dat er heel veel genaaid is op de machine. De mouwen van de vorige eigenaresse hebben de goudkleurige motieven wat versleten.

Deze foto is de achterkant van de machine, waar je werk wegglijdt van het blad.Het leuke vind ik dan dat de koffer heel mooi is! Waarschijnlijk is de machine vooral in gebruik geweest en weinig vervoerd. Hier heeft iemand heel veel kilometers mee gemaakt!En het was een dierbaar bezit, want ze kwam hier aan en was heel goed verpakt. De verkoper was blij dat er nu iemand anders plezier van deze machine zou krijgen.De losse bak voor alle accessoires en het originele voetpedaal.
Het olieflesje moet ik nog vullen zie ik nu... Een nieuw schroevendraaiersetje, 5 spoeltjes, grote rimpelvoet en zoomvoet, rolzoomvoet en rimpelaartje.
Met ook de adapter en de open teen en 1/4 inch voet.

Deze machine is klaar voor gebruik en is er is zo gemakkelijk mee te werken, zoals op alle Featherweights, dat iemand hier heel veel plezier van gaat hebben! En juist als je bang bent om krassen te maken is dit een ideale machine waar je alles mee kan doen.
De mooie koffer. Een goede bescherming voor de machine op reis. En om de machine in op te bergen, hoewel ik hoop dat ze weer heel veel gebruikt gaat worden!Prijs: €375
*****************************

EF908109 Singer 221 van 19 juli 1950   "Foekje"  (gereserveerd)

Een hele mooie Singer 221 met scrollfaceplaat. Een van de laatste die geleverd werden met de bewerkte plaat, want in deze periode was de overgang naar machientjes met de gestreepte plaat.Het is een zeer mooi machientje! Ik had haar mee naar Friesland voor de workshop bij De Quiltkoffer en heb er zelf ook heerlijk op genaaid. Lekker stil, soepel, mooie steekjes. De machine heeft nu een Friese naam gekregen, Foekje.De machine is niet veel gebruikt, de goudkleurige motieven zijn zo netjes!
Even een bovenaanzicht.En het opklapbare blad.Zo weinig gebruikssporen zie je bijna nooit.
Dit is een machientje dat 110V nodig heeft, dus er wordt een nieuwe omvormer bijgeleverd. 

Daar komen wel eens vragen over, want niet iedereen weet hoe dit gaat. Maar de omvormer zet de 230V stroom om tot 110V en verder merk je er helemaal niets van. Het doosje met de omvormer past in het koffertje bij de machine. Je kan natuurlijk ook een mooi hoesje ervoor maken.

Het chroomwerk glimt en het kleine lichtknopje is wel erg schattig.

De koffer heeft een losse bovenbak voor de accessoires en het voetpedaal.


Bijgeleverd worden een ritssluitingvoet, een rolzoomvoet, biaisbandvoet en een seam guide, dat is een afstandshouder. Dit is de oude uitvoering, de nieuwe is van plexiglas. Maar het idee is hetzelfde: instellen en telkens dezelfde naadbreedte aanhouden.

De moderne 1/4 inch voet en open teen voet met adapter zitten erbij, ook zo makkelijk voor patchwork en foundation paper naaien.

Ook een olieflesje, 5 spoeltjes en een schroevendraaiersetje ontbreken niet. En de laatste labeltjes van Het Singer Winkeltje met Nederlandse tekst. De Nederlandse handleiding komt als pdf erbij.

De koffer sluit prima en heeft nog een sleuteltje erbij. Dat heb ik aan een touwtje gehangen, zodat je het kan gebruiken als je wilt en toch niet kwijt kan raken....Deze Featherweight is een plezier om mee te werken en ziet er ook nog eens heel mooi uit. Opsturen is goed mogelijk, maar ophalen kan natuurlijk ook.

Prijs: €425 (gereserveerd PH)

****
*****************************************************************

EG080393 Singer 221 Centennial van 9 oktober 1950
(Gereserveerd JL)

Het jubileum model van Singer! Het honderjarig bestaan was in 1951, maar Singer legde een voorraadje aan van machines om in dit jaar te verkopen.
De scrollfaceplaat blinkt je tegemoet.


De speciale badge ter herinnering aan het Centennial-jaar. Het kleine lichtknopje! De Centennials hebben ook wel een modernere lamp met het lichtknopje bovenaan bij de armatuur.
Het blad is erg mooi, met gewone gebruikssporen, een paar krasjes van spelden.De goudkleurige motieven zien er goed uit.
De bekende accessoires van Singer en van Het Singer Winkeltje. De oude voetjes komen ook aan bod bij de voetjes workshops. Het zijn leuke voetjes om eens uit te proberen, ze maakten het naaien echt gemakkelijker.VLNR de rolzoomvoet, biaisbandvoet, verstelbare zoomvoet, kantjes en bandjes stikker en daarvoor het rimpelaartje.
En natuurlijk de moderne 1/4 inch voet als open teen en met geleider en de adapter om ze te gebruiken.

De handleiding is in het Engels, maar ik kan een Nederlandse handleiding als pdf mailen.


Deze geliefde Centennial komt compleet en in een mooie koffer.

Prijs: €425 (Gereserveerd JL)

************************************************************************
***************************************************************************


Heb je interesse in een van de aangeboden naaimachines? 
Mail me dan op hetsingerwinkeltje@gmail.com.


 

4 opmerkingen:

 1. Het is dat ik er al eentje heb. ...;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Margriet de Boer18 april 2016 om 17:12

  Ik heb sinds gister mijn machientje, vanmiddag uitgeprobeerd door een naaietuitje te maken. Hij loopt als een zonnetje, ben er ook zo blij mee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb die van mij al bij verschillende naaiprojecten gebruikt en het naait veel prettiger dan mijn gewone naaimachine.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat schrijf je er toch liefdevol over Francis, erg leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen