woensdag 20 december 2017

Deel 2: De Molentjes van De quilt van Suze en Sophie.

Zo, we gaan verder met de Punt! Er zijn twaalf Punten steeds bestaande uit twee blokjes met kubusjes (deel 1),  vier driekhoeken en een molentje.



De blokjes van deel 1 werden snel  gemaakt na de bekendmaking van de werkwijze! De eerste foto's kwamen dezelfde dag al binnen en het is zo leuk om te zien hoe iedereen zijn eigen keuze maakt met kleuren en stofmotieven.








Ik had voor het eerst een blogje zo ingesteld dat het op een bepaalde tijd werd gepubliceerd en dat ging nu automatisch precies op tijd. Want ik zat zelf zaterdag met de Featherweight Bee in Oosthuizen.


En natuurlijk was ik ook aan het naaien aan de blokjes!



En dit is Elly Lagcher. Elly heeft de Facebook-groep opgezet voor De quilt van Suze en Sophie! Je kan je nog steeds aanmelden op Facebook. De groep is alleen zichtbaar voor leden, zodat niet je hele familie of je collega's zien wat je aan het maken bent.



Natuurlijk gebeurde er van alles tijdens de Bee, dus ik kwam niet de hele tijd aan naaien toe. Margreet ging op haar 222 de quilt-linialen proberen die bij Marlies Wolda van De Quiltmuis worden verkocht.







































Dan quilt je met de machine langs de rand van de liniaal en krijg je een mooi patroon. Voor de Featherweight heb je een low-shank voet nodig. Bij de Singer 222 kan je de transporteur van de machine laten zakken. Bij een 221 of andere naaimachine die die functie niet heeft zou je de transporteur eruit kunnen halen. Even de steekplaat verwijderen, twee schroefjes van de transporteur eruit schroeven en klaar ben je!


En verder werd er veel gebabbeld...

En warme Chocolademelk geschonken uit een mooie rode ketel! Het was echt weer heel gezellig!


Maar er was toch tijd genoeg om lekker op te schieten!
Ik had de avond tevoren alles gesneden en de 24 kubusjes gingen vlot onder de naaimachinevoet door. Nu liggen ze keurig in een zakje met sluiting te wachten op de rest van de Punt.



En toen ik klaar was met de kubusjes ging ik tijdens de Bee verder met de molentjes.  Dit blokje wordt ook wel Double Pinwheel genoemd.

In iedere Punt zit één molentje, dus moeten er in totaal 12 molentjes gemaakt worden. En als je goed kijkt zie je dat er 6 molentjes zijn die linksom draaien en 6 molentjes die rechtsom draaien.

Je kan zo'n molentje maken uit losse driehoeken, op de hand, maar ook met het rolmes en de naaimachine met een handige naai-snij-naai-snij- truuk. En heel handig voor De quilt van Suze en Sophie: je krijgt zo tegelijkertijd een rechts- en een linksdraaiend molentje.


Wat we gaan doen: we maken de vier blokjes die de wieken van de molen vormen telkens uit 3 verschillende kleuren. En de kleine blokjes maak je iets groter dan nodig is en daarna snijd je ze precies op maat. Iets afsnijden is makkelijker dan iets aanbreien!


Voor deze techniek zou je moeten beginnen met een lapje dat 1,25 inch groter is dan het blokje in de afgewerkte maat, maar wij beginnen met een lapje dat 1,5 groter is, dus net een 1/4 inch meer om straks een perfect blokje te hebben.

Voor wie met de hand werkt:

Maak twee malletjes. Een grote driehoek met twee rechthoekige zijden van 3 inch. En een kleine driehoek met één zijde van 3 inch. Teken daarvoor een vierkant met zijden van 3 inch, trek twee diagonale lijnen. Eén half vierkant is de grote driehoek en één van de  kleine driehoekjes is het tweede driekhoekje.
Dit malletje trek je over op de stof en met een naad toeslag knip je de stof uit.

Je hebt per molentje:
4 driehoekjes van stof A  (dus totaal 48),
4 driehoekjes van stof B (dus totaal 48) en
4 driehoeken van stof C (dus totaal 48)
nodig.

Volgens schema naai je de kleine driekhoekjes aan elkaar en daarna aan de grote driehoek. Vier van deze blokjes aan elkaar is een molentje. Let erop dat je 6 linksdraaiende en 6 rechtsdraaiende molentjes maakt!

Voor de naaimachinenaaisters en voor 12 molentjes, 6 links- en 6 rechtsdraaiend:

1. Start met 1 lapje van kleur A en 1 lapje van kleur B, elk van 4,5 inch in het vierkant.
2. De lapjes van de lichtste kleur geef je een diagonale streep op de achterkant van de stof.


3. Leg de lapjes van kleur A en kleur B met de goede kanten op elkaar.
4. Stik met een 1/4 inch voetje langs de diagonale lijn en ook aan de andere kant van de lijn.
5. Snijd de diagonale lijn tussen de stiklijnen door.
6. Leg van het driehoekje het donkerste lapje boven, strijk even, vouw de donkere helft omhoog en strijk de naad van her vierkantje plat.
7. Snijd een vierkantje van stof C, 4,25 inch en die krijgt ook een diagonale streep op de achterkant.
8. Leg  het vierkantje van stof C op het vierkantje met de driehoekjes van stof A en B, zo dat de diagonale lijnen elkaar kruisen.
9. Stik bij stof C twee naden, dus aan weerszijden van de diagonale lijn.
10. Snijd op de lijn door.
11. Strijk open met de naad naar stof C, de grote driehoek.


12. Pak snij liniaal en rolmes, snijd het vierkantje precies op 3,5 inch. Orienteer je door te kijken naar het midden en de diagonalen.


13. Sorteer de links- en rechtsdraaiende blokjes. Leg steeds vier linksdraaiende blokjes bij elkaar. Speld ze desnoods vast om verwarring te voorkomen. Doe hetzelfde met vier rechtsdraaiende blokjes.


14. Naai twee linksdraaiende blokjes aan elkaar. Doe dat nog een keer. Naai nu deze blokjes tot een molentje.
15. Corrigeer desnoods de puntjes in het midden, maar overdrijf niet. Niet-perfecte puntjes in een quilt maken de quilt net zo warm en liefdevol...

(Wie zou er onder een quilt willen slapen waar woedend op gemopperd is of zelfs lelijke woorden gezegd zijn bij net niet perfecte puntjes... Doe je best en wees tevreden hoe het wordt. In het donker moet een quilt vooral lekker warm zijn!)


Wil je eens zien hoe dit blokje gemaakt wordt?

Op Youtube vond ik dit filmpje: https://youtu.be/X3uPaTp8O3M



Natuurlijk is dit heel geschikt voor massa-productie!


De vierkantjes die de kleine driehoekjes gaan worden...



De lapjes die de grote driehoekjes gaan worden liggen ook al klaar met een streep erdoor...



Achter elkaar doornaaien, vlaggetjes-naaien heet dat.


Voor je het weet heb je een hele stapel!


En dan stik je ze in setjes van 4 aan elkaar tot een molentje. Ik hoefde maar 2x het tornmesje van Ellen te lenen... Want kletsen en naaien is soms een lastige combinatie!

Maar mijn molentjes zijn af en wachten op deel 3. Dan zijn de Punten dus al bijna klaar!